By Good Health Originally posted
ႏို႔ (Milk) ကို ကေလးေတြအတြက္ က်န္းမာေရး ေကာင္းေစတယ္ဆိုၿပီး လူႀကီးေတြက
တိုက္ေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ႏို႔ဟာ ကေလးေတြအတြက္ သာမက လူႀကီးေတြ
အတြက္လည္း ေကာင္းမြန္တဲ့ အရာပါ။ ႏို႔မွာ ဘယ္လို အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါဝင္လို႔
က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္တာလဲ ဆိုတာကို သိရွိႏိုင္ဖို႔အတြက္ ႏို႔အေၾကာင္း
ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။
ႏို႔တြင္ပါဝင္ေသာ အရာမ်ား
ႏိုင္ငံတကာ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း ေကာင္စီရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ႏို႔မွာ
က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ဳိးရွိတဲ့ မရွိမျဖစ္ အာဟာရဓာတ္ ကိုးမ်ဳိး ပါဝင္ပါတယ္။
ကယ္လ္စီယမ္- အ႐ိုးေတြနဲ႔ သြားေတြကို သန္စြမ္း က်န္းမာေစၿပီး အ႐ိုးထုထည္ကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ပ႐ိုတင္းဓာတ္- စြမ္းအင္ အရင္းအျမစ္အျဖစ္ ေဆာင္ရြက္ေပးကာ ႂကြက္သား တစ္သွ်ဴးေတြကို ျပန္လည္ ျပဳျပင္ေရးနဲ႔ တည္ေဆာက္ေရးမွာ ပါဝင္ လုပ္ေဆာင္ပါတယ္။
ပိုတက္စီယမ္- ေသြးဖိအားကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ ထိန္းေပးထားႏိုင္ပါတယ္။
ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္- အ႐ိုးေတြကို သန္စြမ္းေစၿပီး စြမ္းအင္ကို ထုတ္ေပးပါတယ္။
ဗီတာမင္ဒီ- အ႐ိုးေတြကို သန္စြမ္းေအာင္ ကူညီ အားျဖည့္ေပးပါတယ္။
ဗီတာမင္ B12- ေသြးနီဆဲလ္ေတြနဲ႔ နာ့ဗ္တစ္သွ်ဴးေတြကို က်န္းမာေအာင္ ထိန္းေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဗီတာမင္ ေအ- ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး အျမင္အားေကာင္းေအာင္၊ အေရျပား က်န္းမာလွပေအာင္ ထိန္းေပးႏိုင္ပါတယ္။
႐ိုင္ဘိုဖေလဗင္- အစားအစာကို စြမ္းအင္အျဖစ္ ေျပာင္းေပးႏိုင္ပါတယ္။
ႏိုင္ယာစင္- သၾကားနဲ႔ ဖက္တီး အက္စစ္ေတြကို တည္ေဆာက္ ၿဖိဳခြဲေပးပါတယ္။
ႏို႔ (Milk) ႏွင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းေပးႏိုင္စြမ္း
ႏို႔မွာပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြေၾကာင့္ ကၽြန္မတို႔ရဲ႕ ကိုယ္က်န္းမာေရးနဲ႔
စိတ္ခ်မ္းသာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစသလိုပဲ အဝလြန္ေနသူေတြနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္
မ်ားေနသူေတြမွာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ပံုမွန္ျဖစ္ေနေအာင္ ထိန္းေပးႏိုင္စြမ္း
ရွိပါတယ္လို႔ ကေနဒါ တကၠသိုလ္ရဲ႕ က်န္းမာေရးသိပၸံ ပညာရွင္ တြဲဖက္ပါေမာကၡ
ေဒါက္တာဘ႐ိုင္ယန္က ဆိုပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ႏို႔ကို ေလ့က်င့္ခန္း
လုပ္ၿပီးခ်ိန္မွာ ေသာက္ေပးရင္ အဆီပိုေတြ ေလ်ာ့က်ေရးမွာ အေထာက္အကူ
ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြအရ လူငယ္ေတြမွာ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ၿပီးခ်ိန္
ႏို႔ေသာက္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ အဆီမ်ားမ်ား ဆံုး႐ႈံးၿပီး ႂကြက္သားထုထည္
တိုးလာမႈက သိသာတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ တျခားေဖ်ာ္ရည္ေတြ ေသာက္သူေတြထက္ သိသာတဲ့
အက်ဳိးေက်းဇူးကုိ ရရွိတယ္လို႔ ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။
ႏို႔ (Milk) ႏွင့္ ေရာဂါ သက္သာႏိုင္စြမ္း
ကားဒစ္တကၠသိုလ္ရဲ႕ ပါေမာကၡ ပီတာအယ္လ္ဝုဒ္က ႏို႔ေသာက္တာဟာ
ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြနဲ႔ ေလျဖတ္တာေတြလို နာမက်န္းမႈေၾကာင့္
ေသဆံုးႏႈန္းကို ၁၅-၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္းနဲ႔ အထက္ ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
ႏို႔ဟာ အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏို႔အမ်ဳိးအစား ျဖစ္ဖို႔ေတာ့ လိုပါတယ္။ အဆီပါတဲ့
ႏို႔ဟာ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ကို ျမင့္တက္ေစပါတယ္။ ေသြးထဲမွာ
မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာေတြ စုပံုေနရင္ ႏွလံုးေရာဂါကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့
အႏၲရာယ္ကို ျမင့္တက္ေစတာေၾကာင့္ပါ။ အခ်ိန္ၾကာၾကာ ေလ့လာခဲ့တဲ့ ေလ့လာမႈႀကီး
တစ္ခုအရ အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြကို ေသာက္တာက ႏွလံုးေရာဂါ၊
ေလျဖတ္တာ၊ အမ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ၊ အူမႀကီးကင္ဆာနဲ႔
ဆီးအိတ္ကင္ဆာ စတဲ့ ေရာဂါေတြေၾကာင့္ ေသဆံုးႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔
သိရပါတယ္။
ႏို႔ေသာက္သင့္ေသာ ပမာဏ
ႏို႔ (Milk) ထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ ကိုးမ်ဳိးရဲ႕ အာနိသင္ကို
ရရွိဖို႔ဆိုရင္ အရြယ္ေရာက္သူတိုင္းဟာ တစ္ေန႔မွာ ႏို႔သံုးခြက္
ေသာက္သင့္တယ္လို႔ USDA က ဆိုပါတယ္။ ႏို႔ကို မေသာက္ျဖစ္ရင္ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ခ်ိစ္
(Cheese) စတဲ့ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းေတြကိုလည္း ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။ တစ္ႀကိမ္မွာ
ႏို႔တစ္ခြက္ (Cup)၊ (ဒိန္ခ်ဥ္တစ္ခြက္ (Cup)၊ ခ်ိစ္ႏွစ္ေအာင္စခန္႔)
ပါဝင္ရပါမယ္။ ဒါဆိုရင္ သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြကို
ရရွိၿပီး က်န္းမာသန္စြမ္းတဲ့ အလွတရားကို ပိုင္ဆိုင္ပါလိမ့္မယ္။
ၾကယ္စင္
No comments:
Post a Comment