Pages

Monday, February 6, 2012

ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာကာကြယ္ေပးနိုင္ေသာ စားစရာမ်ား



 ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာကာကြယ္ေပးနိုင္ေသာ စားစရာမ်ား

ဘယ္ကင္ဆာအမ်ိဳးအစားပဲျဖစ္ျဖစ္ အစားအေသာက္အေနအထိုင္က
အဓိကျဖစ္ေစတဲ့အေၾကာင္းတရားျဖစ္
ပါတယ္။နားလည္စြာနဲ့ဆင္ျခင္မယ္ဆိုရင္
ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကိုကာကြယ္ရာေရာက္
မွာေသခ်ာပါတယ္။ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာဟာ အမ်ိဳးသားေတြမွာ
အျဖစ္အမ်ားဆံုးကင္ဆာေတြထဲက တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ပညာရွင္မ်ားက ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ
သုေတသနရလဒ္မ်ားအရ ေရရွည္စားသံုးေပးသြားရင္ဆီးက်ိ
တ္ကင္ဆာကို
တကယ္ကာကြယ္နိုင္တဲ့အစားအေသာက္(
၄)မ်ိဳးကို  အတည္ျပဳထုတ္ျပန္ေပးလိုက္ပါတယ္။


(၁)ခရမ္းခ်ဥ္သီး

ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြရဲ့အေရာင္ကိုေပး
တဲ့ ေရာင္ျခယ္ပစၥည္းေတြထဲက တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့
လိုင္ကိုပင္း(Lycopene)ဟာ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္းတစ္မ်ိဳး
ျဖစ္ျပီး
ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာအပါအ၀င္ ကင္ဆာအားလံုးကိုကာကြယ္ေပးနိုင္
တယ္လို့
ေတြ့ရွိခဲ့တာၾကာျပီျဖစ္ပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ကင္ဆာကာကြယ္နိုင္တဲ့အျခားေသာ
ဗိုက္တာမင္နဲ့ သတၱဳဓာတ္မ်ားလဲ ပါ၀င္လို့ တကယ္ေန့စဥ္စားေပးနိုင္ရင္
အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ဆီနဲ့အတူ
တူစားရင္ ခႏၶာကိုယ္ကလိုင္ကိုပင္းစုပ္ယူမွဳကို
ပိုမိုအားေကာင္းေစလို့ စားသမွ်အက်ိဳးရွိေစမယ္လို့ဆိုပါ
တယ္။



(၂)ပန္းေဂၚဖီစိမ္း

 Sulforaphane ဆိုတဲ့ကင္ဆာကာကြယ္ေပးနိုင္တဲ့ဓာ
တုျဒပ္ေပါင္းဟာ
အသီးအရြက္ေတြေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွ
ာ ပါပါတယ္။ဒါေပမယ့္ပန္းေဂၚဖီအစိမ္းထဲမွာက်ေတာ့
ပမာဏပိုမိုမ်ားျပားစြာပါ၀င္ျပီး အျခားအသီးအရြက္ေတြမွာပါတာေတြထက္
ပိုလဲအစြမ္းထက္ေၾကာင္းသိရပါတယ္။
Sulforaphane ဟာ
ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္နိုင္တဲ့ပစၥည္းေ
တြထဲမွာ အစြမ္းဆံုးေတြထဲကတစ္ခုလို့
ပညာရွင္မ်ားအသိအမွတ္ျပဳပါတယ္။စာ
းတာကေတာ့ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး
အစိမ္းသုတ္ပဲစားစား၊ေၾကာ္ခ်က္ပဲ
စားစား
အက်ိဳးရွိတယ္လို့ဆိုပါတယ္။အရမ္း
အပူခ်ိန္ျမင့္ျမင့္မွာ
ၾကာၾကာနူးအိသြားေအာင္မခ်က္မိဖို
့ေတာ့ သတိျပဳရပါမယ္။



(၃)ပဲပိစပ္(ပဲနို့)

ပဲပိစပ္ဟာ အသားဓာတ္အၾကြယ္၀ဆံုးပဲအမ်ိဳးအစာ
းျဖစ္ပါတယ္။သူ့အထဲမွာပါ၀င္တဲ့ isoflavones
ဆိုတဲ့ လူသားေတြကိုယ္ထဲကအီစထရိုဂ်င္ေဟာ
္မုန္းနဲ့တူတဲ့ ဓာတုျဒပ္ေပါင္းဟာ
အမ်ိဳးသားေတြရဲ့ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားလာျခင္းကိ

ထိထိေရာက္ေရာက္ကာကြယ္ေပးနိုင္
တယ္လို့ဆိုပါတယ္။အမ်ိဳးသားေတြအတြက္သာမက
အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္လည္း အက်ိဳးျပဳအီစထရိုဂ်င္ပါတာမို့
ေသြးဆံုးေ၀ဒနာေတြကိုသက္သာေစျပီး အသက္အရြယ္မေရြးနဲ့သင့္ေတာ္ပါတယ္




(၄)ေလွ်ာ္ပင္မွရေသာ အေစ့

ေလွ်ာ္ပင္ဆိုတာ အမွ်င္ရရွိတဲ့ သက္တမ္းတိုအပင္မ်ိဳးျဖစ္ျပီး သူ့ရဲ့အေစ့ဟာ
အညိဳေရာင္နဲ့ေရႊ၀ါေရာင္ဆိုျပီးႏ
ွစ္မ်ိဳးရွိပါတယ္။သူ့ရဲ့အေစ့မွာ
အိုမီဂါသရီးအဆီမ်ားၾကြယ္၀စြာပါ
၀င္ျပီး
ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာျမင့္တက္မွ
ဳေၾကာင့္ျဖစ္ရတဲ့ကင္ဆာေတြကို
ကာကြယ္ေပးနိုင္တယ္လို့ သိရပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္သတၱိပါတဲ့ အပင္ထြက္အီစထရိုဂ်င္တစ္မ်ိဳးလဲ
ပါ၀င္တာမို့
ကင္ဆာကာကြယ္နိုင္တယ္လို့ ၁၉၅၀ျပည့္ႏွစ္မ်ားေလာက္ကတည္းက
သိရွိခဲ့ၾကတာျဖစ္ပါတယ္။(ဒီေဆာင္
းပါးကိုအမ်ိဳးသားမ်ားက်န္းမာေရးအတြက္ဘာသာျပန္ျပီးေရးတင္လိုက္ရေပမယ့္
ကြ်န္ေတာ္ကိုယ္တိုင္ပိုက္ဆံေလွ်
ာ္ေစ့ကို
ဘယ္လိုစားရမလဲမသိေသးပါဘူး၊ျမင္ေ
တာင္မျမင္ဖူးေသးတာပါ။ခရမ္းခ်ဥ္သီးနည္းတူ
ဆီးက်ိတ္ေရာဂါကို တကယ္ကာကြယ္နိုင္တဲ့ အသီးတစ္မ်ိဳးကေတာ့ စေတာ္ဘယ္ရီသီးလို့
သိရပါတယ္)
Last Updated at 2010-01-20 on 00:04:41 Translated by : သီဟသစ္(ေဆး-၂) Mutdfan.com

No comments:

Post a Comment