ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာကာကြယ္ေပးနိုင္ေသာ စားစရာမ်ား
ဘယ္ကင္ဆာအမ်ိဳးအစားပဲျဖစ္ျဖစ္ အစားအေသာက္အေနအထိုင္က
အဓိကျဖစ္ေစတဲ့အေၾကာင္းတရားျဖစ္
ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကိုကာကြယ္ရာေရာက္
အျဖစ္အမ်ားဆံုးကင္ဆာေတြထဲက တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ပညာရွင္မ်ားက ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ
သုေတသနရလဒ္မ်ားအရ ေရရွည္စားသံုးေပးသြားရင္ဆီးက်ိ
တကယ္ကာကြယ္နိုင္တဲ့အစားအေသာက္(
(၁)ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြရဲ့အေရာင္ကိုေပး
လိုင္ကိုပင္း(Lycopene)ဟာ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္းတစ္မ်ိဳး
ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာအပါအ၀င္ ကင္ဆာအားလံုးကိုကာကြယ္ေပးနိုင္
ေတြ့ရွိခဲ့တာၾကာျပီျဖစ္ပါတယ္။
ဗိုက္တာမင္နဲ့ သတၱဳဓာတ္မ်ားလဲ ပါ၀င္လို့ တကယ္ေန့စဥ္စားေပးနိုင္ရင္
အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ဆီနဲ့အတူ
ပိုမိုအားေကာင္းေစလို့ စားသမွ်အက်ိဳးရွိေစမယ္လို့ဆိုပါ
(၂)ပန္းေဂၚဖီစိမ္း
Sulforaphane ဆိုတဲ့ကင္ဆာကာကြယ္ေပးနိုင္တဲ့ဓာ
အသီးအရြက္ေတြေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွ
ပမာဏပိုမိုမ်ားျပားစြာပါ၀င္ျပီး အျခားအသီးအရြက္ေတြမွာပါတာေတြထက္
ပိုလဲအစြမ္းထက္ေၾကာင္းသိရပါတယ္။
ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္နိုင္တဲ့ပစၥည္းေ
ပညာရွင္မ်ားအသိအမွတ္ျပဳပါတယ္။စာ
အစိမ္းသုတ္ပဲစားစား၊ေၾကာ္ခ်က္ပဲ
အက်ိဳးရွိတယ္လို့ဆိုပါတယ္။အရမ္း
ၾကာၾကာနူးအိသြားေအာင္မခ်က္မိဖို
(၃)ပဲပိစပ္(ပဲနို့)
ပဲပိစပ္ဟာ အသားဓာတ္အၾကြယ္၀ဆံုးပဲအမ်ိဳးအစာ
ဆိုတဲ့ လူသားေတြကိုယ္ထဲကအီစထရိုဂ်င္ေဟာ
အမ်ိဳးသားေတြရဲ့ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားလာျခင္းကိ
ထိထိေရာက္ေရာက္ကာကြယ္ေပးနိုင္
အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္လည္း အက်ိဳးျပဳအီစထရိုဂ်င္ပါတာမို့
ေသြးဆံုးေ၀ဒနာေတြကိုသက္သာေစျပီး အသက္အရြယ္မေရြးနဲ့သင့္ေတာ္ပါတယ္
(၄)ေလွ်ာ္ပင္မွရေသာ အေစ့
ေလွ်ာ္ပင္ဆိုတာ အမွ်င္ရရွိတဲ့ သက္တမ္းတိုအပင္မ်ိဳးျဖစ္ျပီး သူ့ရဲ့အေစ့ဟာ
အညိဳေရာင္နဲ့ေရႊ၀ါေရာင္ဆိုျပီးႏ
အိုမီဂါသရီးအဆီမ်ားၾကြယ္၀စြာပါ
ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာျမင့္တက္မွ
ကာကြယ္ေပးနိုင္တယ္လို့ သိရပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္သတၱိပါတဲ့ အပင္ထြက္အီစထရိုဂ်င္တစ္မ်ိဳးလဲ
ကင္ဆာကာကြယ္နိုင္တယ္လို့ ၁၉၅၀ျပည့္ႏွစ္မ်ားေလာက္ကတည္းက
သိရွိခဲ့ၾကတာျဖစ္ပါတယ္။(ဒီေဆာင္
ကြ်န္ေတာ္ကိုယ္တိုင္ပိုက္ဆံေလွ်
ဘယ္လိုစားရမလဲမသိေသးပါဘူး၊ျမင္ေ
ဆီးက်ိတ္ေရာဂါကို တကယ္ကာကြယ္နိုင္တဲ့ အသီးတစ္မ်ိဳးကေတာ့ စေတာ္ဘယ္ရီသီးလို့
သိရပါတယ္)
Last Updated at 2010-01-20 on 00:04:41 Translated by : သီဟသစ္(ေဆး-၂) Mutdfan.com
No comments:
Post a Comment