Sunday, December 25, 2011

ဝလြန္း ပိန္လြန္း သူမ်ား


ဘဝတြင္ ေအာင္ျမင္မႈမ်ားရရွိရန္ ေအာင္ျမင္လုိသူတုိင္းကမိမိတို႔၏ အခ်ိန္မ်ားကိုအက်ဳိးရွိရွိအသုံးခ်ၾကသည္။ ဘဝတြင္ ေအာင္ျမင္မႈမ်ား၊ ႂကြယ္ဝမႈမ်ားသည္ အေရးႀကီးသည္ မွန္ေသာ္လည္းထိုအရာမ်ားကိုစံစားႏုိင္ရန္  က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ေနရန္လည္းအထူးလုိအပ္သည္။ က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ျခင္းဆိုသည္မွာအနာေရာဂါ ကင္းရွင္း႐ုံ၊ ကိုယ္လက္အဂၤါ ျပည့္စုံ႐ုံမဟုတ္ဘဲစိတ္ပိုင္းဆုိင္ရာခ်မ္းသာမွသာ ျပည့္စုံႏုိင္ၿပီးထိုကဲ့သို႔ က်န္းမာျခင္း၊ က်န္းမာေနသည့္ အခ်ိန္တြင္ က်န္းမာျခင္းအက်ဳိးကိုအေလးထားမႈ နည္းပါးေၾကာင္းသားဖြားမီးယပ္ အထူးကုဆရာဝန္ႀကီးတြဲဖက္ ပါေမာကၡ ေဒါက္တာစိုးလြင္ကသုံးသပ္သည္။ လူအမ်ားစုသည္ အလွအပအတြက္ အာ႐ုံစိုက္မႈ မ်ားၾကေသာ္လည္းက်န္းမာေသာအေျခအေနတစ္ခု ျဖစ္ေပၚရန္ကိုမူအာ႐ုံစူးစုိက္မႈ နည္းပါးေနေသးသည္။ လူတစ္ဦးသည္ ရွိသင့္သည့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တစ္ခုအားမျဖစ္မေနထိန္းသိမ္းထားသင့္ၿပီးဝလြန္းေသာ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္၊ ပိန္လြန္းေသာအစြန္းေရာက္ အေျခအေနမ်ားကေနာက္ဆက္တဲြ က်န္းမာေရးအားထိခိုက္လာႏုိင္ေစေၾကာင္းသိရသည္။

ထိုဝျခင္း၊ ပိန္ျခင္းမွာလည္းေန႔စဥ္စားသုံးသည့္ အစားအေသာက္မ်ား၏ စားသုံးမႈပုံစံ၊ ပါဝင္ေသာကယ္လိုရီမ်ား၊ အျခားအေျခအေနမ်ားက ျဖစ္ေပၚေစေၾကာင္းသိရသည္။ ဝလြန္းျခင္း၊ ပိန္လြန္းျခင္း၏ ေနာက္တြင္ ေရာဂါမ်ားလည္းကပ္ၿပီးပါလာေလ့ ရွိၾကသည္။ အလြန္ဝသည့္ ခႏၶာကိုယ္သည္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားအားဖိတ္ေခၚေနၿပီးရင္သားကင္ဆာ၊ သားအိမ္ ကိုယ္ထည္ကင္ဆာ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ သည္းေျခအိတ္ ကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ပြားေစႏုိင္သည့္ အလားအလာလည္းမ်ားျပားေၾကာင္းသိရသည္။ “သိပ္ဝလာရင္ လႈပ္ရွားမႈေတြ ေႏွးေကြးလာတယ္။ ေျခေထာက္က ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ကိုသယ္ထားရတာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ၾကာရင္ ဒဏ္ရာရလာတယ္။ ဒူးေတြ နာလာၾကတယ္။ လႈပ္ရွားမႈ နည္းပါးလာတဲ့အတြက္ ကိုယ့္ကိုယ္ကိုယ္ ယုံၾကည္မႈေတြလည္းနည္းပါးလာတယ္”ဟုေဒါက္တာစုိးလြင္ကေျပာသည္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္တြင္လည္း ျပႆနာမ်ားရင္ဆုိင္ရႏုိင္ၿပီးေပါင္မျပည့္သည့္ ကေလးေမြးဖြားႏုိင္ျခင္းစသည္မ်ားအျပင္ ခဲြစိတ္ၿပီးသည့္ အခါတြင္လည္းအနာက်က္ျခင္း ေႏွးျခင္း၊ ေသြးေၾကာမ်ားပိတ္ျခင္းစသည္မ်ားခံစားရႏုိင္သည္။

ပိန္သည့္ သူမ်ားတြင္လည္းအဆီနည္းပါးသျဖင့္ အဆီမွတစ္ဆင့္ ျဖစ္ေပၚလာသည့္ မေဟာ္မုန္းမ်ားနည္းပါး၍ ခႏၶာကိုယ္ အလွအပမ်ားမျဖစ္လာျခင္း၊ ထို႔အျပင္ ပုံမွန္ ရာသီမလာျခင္း၊ ပုံမွန္ ရာသီမလာသည့္အတြက္ သားဥမေႂကြျခင္းျဖစ္၍ ကေလးရႏုိင္ရန္ မလြယ္ကူျခင္း၊ ကေလးအလြယ္တကူပ်က္က်ႏုိင္ျခင္း၊ ေပါင္မျပည့္သည့္ ကေလးမ်ားေမြးဖြားႏုိင္ျခင္းစသည့္ အေျခအေနမ်ားလည္း ျဖစ္ေပၚေစႏုိင္သည္။ “အေလးခ်ိန္ကိုအမွန္ကန္ဆုံး ျဖစ္ေအာင္ တြက္ခ်က္ထားတာေတြလည္းရွိတယ္။ အမ်ဳိးသမီးတစ္ေယာက္ဆိုအရပ္ ၅ ေပဆုိရင္ ေပါင္ ၁၀၀ က ပုံမွန္ပဲ။ ၅ ေပထက္ တစ္လက္မေက်ာ္တုိင္း ၅ ေပါင္ တက္သြားရမယ္။ ေယာက်္ားေလးဆိုလည္း ၅ ေပမွာ ၁၀၆ ေပါင္ရွိရမယ္။ တစ္လက္မတက္လာတုိင္း ၆ ေပါင္ တက္သြားတဲ့ႏႈန္းနဲ႔ တြက္ခ်က္ႏုိင္တယ္။ အဲဒါရလာတဲ့ အေလးခ်ိန္ကရွိသင့္ရွိထုိက္တဲ့ အေလးခ်ိန္ပဲ” ဟုေဒါက္တာစိုးလြင္ကေျပာၾကားသည္။ အစာစားသုံးသည့္ ပုံစံသည္လည္းက်န္းမာေရးအားေကာင္းမြန္ေစသင့္ေသာ္လည္းစားလုိက္သည့္ အစာသည္ အာဟာရမျဖစ္ဘဲအဆိပ္ျဖစ္သြားေစသည့္ အစားအေသာက္မ်ားလည္းရွိသျဖင့္ ဆင္ျခင္သင့္ေၾကာင္းသိရသည္။

အစာစားသုံးသည့္ အခါတြင္ စားလုိက္ၿပီးဆိုးက်ဳိးမ်ား ျဖစ္ေစသည္မ်ားလည္းရွိရာအစာစားသည့္အခါ မဆာလွ်င္ မစားျခင္း၊ အလြန္အကၽြံ ျပည့္တင္းေစရန္ စားျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ျခင္း၊ မိမိႏွင့္ မတည့္သည့္ အစားအစာမ်ားအားဆင္ျခင္ျခင္း၊ အားနာ၍ စားျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ျခင္း၊ ႏွေျမာ၍ စားျခင္းအားဆင္ျခင္ျခင္း၊ အလကားရသည့္အတြက္ အမ်ားအျပားစားသုံးျခင္းမ်ားသည္ မိမိအားေဝဒနာမ်ားသာ ျဖစ္ေစႏုိင္သည္အားသတိျပဳသင့္ေၾကာင္းသိရသည္။ “အစာစားၿပီးတဲ့အခါ စားၿပီးရင္ ေက်နပ္မႈ ရွိရမယ္။ အစားအစာကလုိအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြနဲ႔လည္းညီညြတ္မွ်တရမယ္။ နည္းနည္းနဲ႔ ခဏခဏစားရမယ္။ ၿပီးေတာ့ ျဖည္းျဖည္းနဲ႔ ေၾကညက္ေအာင္ စားသင့္တယ္”ဟုအဆိုပါ ဆရာဝန္ကေျပာသည္။ အစားအစာမ်ားအား ျဖည္းျဖည္းစားသင့္သည့္ အေၾကာင္းမွာဦးေႏွာက္အတြင္းရွိအစားအစာလိုအပ္မႈကိုထိန္းခ်ဳပ္သည့္ အစိတ္အပိုင္းမ်ားသည္ အစားအေသာက္ စားသည့္အခါ ဗုိက္ျပည့္၊ မျပည့္ ဆုံးျဖတ္ႏုိင္ရန္ အခ်ိန္ မိနစ္ ၂၀ လိုအပ္သည့္အတြက္ ထမင္းစားသည့္အခါ မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ ၾကာေအာင္ စားသင့္ေၾကာင္းသိရသည္။ “အစားအေသာက္ စားတယ္ဆိုတာတစ္ရက္တည္းအတြက္ စားတာမဟုတ္ပါဘူး။ တစ္သက္လုံးစားရမွာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ သတိထားၿပီးအဆိပ္မျဖစ္သြားေစေအာင္ သတိထားသင့္တယ္” ဟုေဒါက္တာစိုးလြင္ကေျပာၾကားသည္။

မိမိတြင္ ခံစားေနရသည့္ ေရာဂါေဝဒနာမ်ားမရွိေသာ္လည္းစိတ္ဓာတ္က်ေနတဲ့သူတစ္ေယာက္အားက်န္းမာသည္ဟုသတ္မွတ္၍ မရႏုိင္ဘဲလူတစ္ေယာက္ အေနေပါင္းသင္းဆက္ဆံေရး၊ စိတ္ပုိင္းဆုိင္ရာ၊ ႐ုပ္ပိုင္းဆုိင္ရာေတြ ျပည့္စုံေနရန္လည္းလိုအပ္ေၾကာင္းေဒါက္တာစိုးလြင္ကဆီဒိုးနားဟိုတယ္တြင္ ျပဳလုပ္ခဲ့သည့္ က်န္းမာေရးေဟာေျပာပဲြ၌ ေျပာၾကားခဲ့သည္။ အမ်ဳိးသမီးမ်ားအေနျဖင့္လည္းမိမိ၏ အလွအပတရားတစ္ခုအတြက္သာမဟုတ္ဘဲက်န္းမာသည့္ ခႏၶာကိုယ္တစ္ခု ျဖစ္ေစရန္အတြက္ အစားအေသာက္မ်ားဆင္ျခင္စားသံုးျခင္းအျပင္ အသက္အႏၲရာယ္ကိုပါ ထိခိုက္ႏုိင္သည့္ ကူးစက္ေရာဂါမ်ားျဖစ္ေသာသားအိမ္ေခါင္းကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာကဲ့သို႔ ေရာဂါမ်ားအား ႀကိဳတင္ကာကြယ္သည့္ နည္းလမ္းမ်ားႏွင့္ မိမိကိုယ္အားကာကြယ္သင့္ေၾကာင္းသိရသည္။ ေနာက္ရာစုႏွစ္ ၂ ခုေလာက္တြင္လည္းကူးစက္ေရာဂါမ်ားမရွိသည့္ အစားအေသာက္ေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားသည့္ ေသြြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလုံးေရာဂါ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါမ်ားေၾကာင့္လည္းအသက္ေသဆုံးမႈ မ်ားျပားလာႏုိင္ေၾကာင္း ကၽြမ္းက်င္ဆရာဝန္မ်ားကအႀကံျပဳ ေျပာၾကားထားသျဖင့္ ဂ႐ုစိုက္၍ စားေသာက္သင့္ေၾကာင္းသိရွိရသည္။

ဟင္းေလးအိုးမွ ကူးယူေဖာျပပါသည္။

No comments: