Sunday, December 25, 2011

ကင္ဆာေရာဂါကို အစားအစာႏွင့္ ကာကြယ္ပါ


ကင္ဆာေရာဂါကို အစားအစာႏွင့္ ကာကြယ္ပါ













လူသားမ်ား၏ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္းဆဲလ္မ်ားအားလံုး၏ ႀကီးထြားမႈ လုပ္ငန္းတာဝန္မ်ားသည္ စနစ္က်လွေသာနည္းလမ္းမ်ားျဖင့္ ေသခ်ာစြာထိန္းခ်ဳပ္မႈျပဳလ်က္ ဆဲလ္မ်ား ႀကီးထြားေနၾကသည္။  ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားလာရျခင္းမွာ ၎ဆဲလ္မ်ား၏ ႀကီးထြားမႈ ျပဳလုပ္သည့္စနစ္ မွားယြင္းမႈေၾကာင့္ ထိန္းခ်ဳပ္မႈ ခၽြတ္ယြင္းကာကင္ဆာေရာဂါ (သို႔) ဆဲလ္မ်ားမူမမွန္ျခင္း ျဖစ္လာရသည္။ ဤျဖစ္စဥ္တြင္ ဆဲလ္မ်ားအတြင္းရွိမ်ိဳးဗီဇ DNA ၏ ပ်က္စီးေစမႈႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေနသည္။ ၎မ်ိဳးဗီဇမ်ားကိုစီးကရက္အေငြ႕၊ ေရဒီယိုသတိၱႂကြျခင္းႏွင့္ အခ်ိဳ႕ေသာဗိုင္းရပ္စ္ ပိုးမ်ားတြင္ ေတြ႕ရွိရသည္။ ထို႔အျပင္ ကၽြႏု္ပ္တို႔ ထိေတြ႕စားသံုးေနသည့္ ေန႔စဥ္ အစားအစာမ်ားသည္လည္း DNA ကိုထိခိုက္ေစႏိုင္သည္ဟုသိရွိရသည္။ သို႔ရာတြင္ အေၾကာင္းအခ်က္ အတိအက် မည္သို႔ ပ်က္စီးထိခိုက္ေစႏိုင္သည္ကိုစနစ္တက် ရွင္းမျပႏိုင္ေသးေပ။

ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏွင့္ ေန႔စဥ္စားသံုးသည့္ အစားအစာတို႔အၾကားဆက္ႏႊယ္မႈမ်ားမွာခက္ခဲ႐ႈပ္ေထြးေနေၾကာင္းသိပၸံသုေတသီမ်ားေတြ႕ရွိထားၾကသည္။ သို႔ရာတြင္ စနစ္တက် ရွင္းမျပႏိုင္ၾကေသးေပ။ အေၾကာင္းမွာအစားအစာတစ္မ်ိဳးတည္းမဟုတ္ဘဲ ၎တို႔အားေျပာင္းလဲေရာေႏွာ၍ စားသံုးေနၾကျခင္းေၾကာင့္ မ်ားစြာေသာအာဟာရပါဝင္မႈမ်ား၏ အျပန္အလွန္ သက္ေရာက္မႈမ်ားရွိေနျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ သို႔ရာတြင္ ယခုအခါ ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ တားဆီးေရးအတြက္ အစာအာဟာရအေျခခံေပၚတြင္ မူတည္ေနသည္ဟုေကာက္ခ်က္ခ်လာၾကသည္။ သာမန္ထက္ ပိုမိုလြန္ကဲစြာဝၿဖိဳး၍ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မ်ားလာေသာသူမ်ားတြင္ အဆီဓာတ္ လြန္ကဲမႈ မ်ားလာၿပီးယင္းႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္၍ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ ေက်ာက္ကပ္ကင္ဆာအစာေရမ်ိဳကင္ဆာ၊ ပန္ကရိယကင္ဆာစသည္တို႔အျပင္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားတင္သားကင္ဆာအျဖစ္မ်ားလာၾကရသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ သုေတသီမ်ားကကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ႏိုင္ေရးအတြက္ အဆီပါဝင္မႈကိုေလွ်ာ့ခ်စားသံုးရန္ႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္ ေပါႂကြယ္ဝေသာဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကိုမ်ားမ်ားစားသံုးၾကရန္ သတိေပးထားသည္။ ထို႔အျပင္ သၾကားဓာတ္ ပါဝင္မႈမ်ားေသာအစားအစာမ်ားႏွင့္ အငန္ဓာတ္ လြန္ကဲေသာအစားအစာမ်ားကိုလည္းေရွာင္ရွားသင့္သည္။ အမ်ိဳးသားမ်ားအတြက္ အရက္ကိုတစ္ေန႔လွ်င္ ၂ ခြက္ထက္ ပိုမေသာက္သင့္ေၾကာင္းအႀကံျပဳထားသည္။ အဓိကအခ်က္မွာအပင္ႏွင့္ အပင္ထြက္ပစၥည္းကိုမြန္းမံ ျပင္ဆင္ထားျခင္းမရွိဘဲသဘာဝအတိုင္းစားသံုးျခင္းသည္ ကင္ဆာေရာဂါကိုကာကြယ္ တားဆီးႏိုင္ေၾကာင္းပင္။

No comments: