မိတ္ေဆြ သင့္အား ညခ်စ္သူ၏ စာေပဘဏ္တိုက္မွ ေႏြးေထြးစြာၾကိဳဆိုပါတယ္။ အင္တာနက္သည္ ကြ်ႏု္ပ္တို႕၏ ဗဟုသုတရတနာသိုက္ၾကီးႏွင့္တူ၏။ လိုခ်င္ေသာအရာကိုသာ ယူၾကပါကုန္။
Thursday, January 5, 2012
သရက္သီး အစြမ္း
အသီးမွာသရက္ဆိုတဲ့အတိုင္း အသားမ်ားၿပီး
အရသာအလြန္ေကာင္းမြန္သည့္သရက္သီး၏ အဂၤလိပ္အမည္မွာ Mangoျဖစ္ၿပီး၊
႐ုကၡေဗဒအမည္မွာ Mangifera L ဟုေခၚတြင္ၿပီး မ်ိဳးရင့္ Anacardiaceae
ထဲတြင္ပါဝင္ပါတယ္။သရက္သီးသည္ အပူပိုင္းေဒသမွာ
စိုက္ပ်ိဳးျဖစ္ထြန္းသည့္အသီးမ်ိဳးျဖစ္ၿပီး မ်ိဳးစိတ္ေပါင္း ေထာင္ႏွင့္ခ်ီ
ရိွပါတယ္။ သရက္သီးသည္ ေတာင္အာရွႏွင့္ အေရွ႕ေတာင္အာရွ ေဒသမ်ား ျဖစ္သည့္
ျမန္မာ၊ အိႏိၵယ၊ ပါကစၥတန္၊ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္အစရိွတဲ့ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ မူလအစ
ျဖစ္ထြန္းၿပီး အေမရိကန္ အလယ္ပိုင္း၊ေတာင္ပိုင္းႏွင့္ အာေရဘီယံ၊ ပင္နီဆူလာ
တို႔တြင္လည္း စိုက္ပ်ိဳးၾကပါတယ္။သရက္သီးမွာပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြကေတာ့
ပ႐ိုတင္း၊ ၀ ဒႆမ ၈၄ ဂရမ္ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ ၂၈ ဂရမ္၊အဆီ ၀ ဒႆမ ၄၅ ဂရမ္၊
အမွ်င္ ၃ ဂရမ္ ဗီတာမင္ေအ ၆၄၂၅ အိုင္ယူ၊ ဗီတာမင္စီ ၄၅ ဒႆမ ၇
မီလီဂရမ္၊မဂၢနီစီယမ္ ၁၈ မီလီဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ ၃၀၀ မီလီဂရမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္
၂၀ ဂရမ္နဲ႔အနည္းလို အာဟာဓာတ္မ်ား ျဖစ္သည့္ မဂၢနိစ္၊ ဆီလီနီယမ္၊ အြန္ယြန္၊
ဆိုဒီယမ္နဲ႔ ေဖာ့ဖရပ္စ္တုိ႔ ပါဝင္ပါတယ္။ သရက္သီးမွာ အလြယ္တကူ
ေခ်ဖ်က္ႏိုင္သည့္ အမွ်င္ဓာတ္ ၄၀ ရာခုိင္ႏႈန္းပါဝင္ၿပီး တစ္ေန႔တစ္လံုး
မွန္မွန္စားသံုးေပးမည္ ဆိုပါက ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ျဖစ္ပြားႏိုင္သည့္
ႏွလံုးေရာဂါ၊ ကင္ဆာေရာဂါအခ်ိဳ႕ ျဖစ္ပြားစႏိုင္မႈႏွင့္ ေသြးအတြင္းရိွ
ကိုလက္စထေရာ ကိုလည္း က်ဆင္းေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။သရက္သီးဟာ အနံ႔အရသာနဲ႔
ျပည့္စံု႐ံုသာမက ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓါတ္၊ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းတုိ႔
ႂကြယ္ဝတဲ့အျပင္ အင္ဇိုင္းမ်ား ပါဝင္တဲ့အတြက္ အစာအိမ္မွာ
အစာေခ်ဖ်က္ျခင္းကို တစ္စိတ္တစ္ပိုင္း တာဝန္ယူ ေဆာင္ရြက္ေပးေနသည့္အတြက္
အစာစားသံုး ေနစဥ္နဲ႔ အစာစားၿပီးတိုင္း သရက္သီးကို
ေန႔စဥ္စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။ သရက္သီးမွာ ကယ္လိုရီနဲ႔ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္
ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့အတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးလိုသူမ်ား အတြက္
အေကာင္းဆံုးျဖစ္သလို သရက္သီးမွာ ဖိႏိုလစ္ကြန္ ေပါင္းပါဝင္တဲ့ အတြက္လည္း
အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစသည့္ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါ
ျဖစ္ပြားႏိုင္မႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့အစြမ္းလည္း ပါဝင္တယ္လု႔ိ
ဆိုပါတယ္။သရက္သီးဟာ သံဓာတ္ျမင့္မားတဲ့အတြက္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္
အမ်ိဳးသမီးမ်ားႏွင့္ ေသြးအားနည္းေရာဂါ ေဝဒနာရွင္မ်ားအတြက္ ေကာင္းသလို
အေရျပားဆဲလ္မ်ားမွာ ေခ်းမ်ားပိတ္ဆို႔ေနျခင္းကို သရက္သီးက အေကာင္းမြန္ဆံုး
ဖယ္ရွားေပးႏိုင္တယ္လို႔လဲ ဆိုပါတယ္။ သရက္သီးမွာ ဗီတာမင္အီးပါဝင္တဲ့အတြက္
ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရိွ ေဟာ္မုန္း ထုတ္လုပ္မႈစနစ္ကို ေကာင္းမြန္စြာ
အေထာက္အကူေပးတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။အရည္အေသြးေကာင္းမြန္သည့္ သရက္သီး၏အေရာင္ဟာ
အဝါေရာင္ အနည္းငယ္သာ ပါဝင္ၿပီး မွည့္သည့္အခါ အနံ႔အလြန္ေမႊးတဲ့အတြက္
စားသံုးရာမွာလည္း အရသာရိွၿပီးက်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ညီၫႊတ္တဲ့ သရက္သီးကို
စားသံုးၾကဖို႔တိုက္တြန္းလိုပါတယ္။ သရက္သီးဟာ အရသာ ေကာင္းမြန္႐ံုတင္
မဟုတ္ပါဘူး က်န္းမာေရးကို ေကာင္းက်ဳိး ျပဳႏိုင္တဲ့ ဓါတ္ေတြလည္း မ်ားစြာ
ပါဝင္ ေနပါတယ္။ ဆဲလ္မ်ားကို ပ်က္စီးေစၿပီး ကင္ဆာ၊ အရြယ္ မတုိင္မီ အုိမင္း
ရင့္ေရာ္ျခင္းနဲ႔ ႏွလံုး ေရာဂါ စတဲ့ က်န္းမာေရး ျပႆနာ ေတြကို ျဖစ္ပြား
လာေစႏိုင္တဲ့ ဖရီး ရာဒီကယ္ မ်ားကို ထိန္းထားေပး ႏိုင္တဲ့ ဓါတ္တုိး
ဆန္႔က်င္ ပစၥည္း ေပါၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ ပါတယ္။ မ်က္ႏွာမွာ ေခြၽးေပါက္
ပိတ္လုိ႔ ဝက္ျခံေတြ ျဖစ္ၿပီး စိတ္ပ်က္ မေနပါနဲ႔။ သရက္သီးကို ခပ္ပါးပါး
ေလးလွီးၿပီး မ်က္ႏွာေပၚ ကပ္ထားေပးပါ။ ဆယ္မိနစ္ေလာက္ ထားၿပီး ေရေဆးလုိက္ပါ။
အစာမေၾက ျဖစ္ေနရင္လည္း သရက္သီးေလာက္ ဘယ္အရာကမွ မထိေရာက္ပါဘူး။ သရက္သီးမွာ
ပ႐ုိတင္းေတြကို ၿဖိဳခြင္းၿပီး အစာေျခ ဖ်က္ႏုိင္တဲ့ အင္ဇုိင္းေတြ ပါဝင္
တာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ပိုတက္ဆီယမ္ဓါတ္ ေပါၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္
ေသြးတုိး ေရာဂါကိုလည္း သက္သာ ေစပါတယ္။ သရက္သီးတြင္ ပါဝင္ေသာ အစာေခ်
လြယ္ေသာ အမွ်င္ဓါတ္ဟာ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ ကိုလည္း က်ဆင္း ေစပါတယ္။
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္ခ်င္ ေနပါသလား။ ေန႔စဥ္ သရက္သီးစ ားေပးပါ။ သရက္သီးမွာ
ကစီဓါတ္လုိ ကယ္လုိရီမ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ စားသင့္တဲ့ သစ္သီးတစ္မ်ဳိး
ျဖစ္ပါတယ္။ သရက္သီး စားေပးျခင္းဟာ ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္မႈ အႏၲရာယ္ကို
ေလွ်ာ့က် ေစႏိုင္တယ္လုိ႔ ေလ့လာမႈ တခ်ဳိ႕မွာ ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။ တ႐ုတ္ေဆး ပညာ
အရဆုိရင္ သရက္သီးဟာ အခ်ဳိဓါတ္၊ အခ်ဥ္ဓါတ္ကို ေပးစြမ္းႏိုင္တဲ့ အေအးဓါတ္
ရွိတဲ့ သစ္သီးတမ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးအားနည္း ေရာဂါ၊ သြားဖုန္း
ေသြးယုိေရာဂါ၊ ေခါင္းဆုိး၊ အဖ်ား တက္ျခင္း၊ မအီမသာ ပ်ဳိ႕အန္ခ်င္ျခင္း၊
ပင္လယ္ လိႈင္းမူးျခင္း စတဲ့ ေဝဒနာ ေတြကို ေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္တယ္ လုိ႔
ဆုိပါတယ္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment